Alkusivu

Suistamon pitäjä

Kartat

Kylät

Suistamo-Seura

Muistelmia

Linkit

Kuvasto

Yhteystiedot   

 Vieraskirja - Lue kirjaa  Kirjoita vieraskirjaan

Raja-Karjalaiset ryhmä

Keskustelu Raja-Karjala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

<= Sivu 1   *  * Suistamo Seuran vuosikymmenet  *  *  Jatkuu  3 sivu =>

Historian oli kirjoittanut diakoni  Mikael Rajamo.

 

Toinen, korkokuvaa tärkeämpi seuran aikaansaannos oli kirja "Suistamo, Muistelmia ja kuvia kotiseudustamme". Sen toimittivat diakoni Mikael Rajamo ja agrologi Väinö Nenonen. Kirja ilmestyi 5.6. 1955. 

 

Seuran nimen käytön epäselvyyksiä kuvaa se, että kirjan  julkaisijaksi merkittiin Suistamon Pitäjäseura. Kirja maksoi lähes 1,6 miljoonaa silloista markkaa. Se sisälsi paljon kuvia ja selostuksia pitäjän eri kylistä ja niiden merkittävistä asukkaista.

Pitäjäseuran nimissä julkaistiin vuotta myöhemmin myös Lauri Leikkosen toimittama teos "Suistamon sankari­  vainajat 1939-1944". Se kuvasi elämän- kertatietoineen 357 suistamolaisen miehen kohtalon tien.

Mainittakoon vielä, että Suistamon Pitäjäseura osallistui vuonna 1956 yhdessä Korpiselän pitäjäseuran kanssa Mikko Korventauksen romaanin  "Kylä erämaassa.Rajakarjalainen kyläkuvaus" julkaisemiseen. Tämän romaanin tapah- tumat oli sijoitettu rajakarjalaiseen kylään.

Seuran toimintaan liittyi läheisesti myös Suistamon kunnanlääkärin Aarne L. Huuskosen vuonna 1953 julkaisema kirja "Laatokan Karjalan kasvisto".   Se sisälsi muun muassa tiedot 530:sta Suistamon kasvista. Huuskonen antoi painoksesta kiintiön seuralle ja jakeli itsekin sitä tervehdyksenään.

 

 

 

Vuonna 1968 ilmestyi Aleksanteri Saralan kokoamana "Suistamolaisia sananparsia" Sen kustansi Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, mutta Suistamo-Seurakin osallistui ennakkotilausten hankintaan, mikä mahdollisti kirjan ilmestymisen.

Kun Suistamolaiset kaipasivat omaa tunnusta, ruvettiin Suistamo- Seuran piirissä suunnittelemaan pöytäviiriä. Olavi Petsalo laati luonnoksen, ja johtokunta hyväksyi sen. Viiri, jonka punamustalta pohjalta erottuvat Suistamon pitäjän ääriviivat, kirkko ja kannel, saatiin myyntiin 1969. Se on hankittu satoihin koteihin.

Mikko Välinoro piirsi vuonna 1961 Suistamon kartan, josta saatiin vuonna 1976 parannettu typografinen painos. Vielä puuttui näkyvä yhdysside, lippu.  Sen hankintaa suunniteltiin viirin valmistumisen jälkeen.

Seuran muusta toiminnasta mainittakoon, että se osallistui Raja- ja Laatokan Karjalan sankarivainajien muistomerkin hankintaan Joensuuhun. Se paljastettiin6.12.1990.Laihian hautausmaalle on pystytetty muistomerkki Aksenja Mäkiselän haudalle ja Kiuruveden vanhalle hautausmaalle Timo Lipitsän haudalle.

 

Vuonna 1993 valmistui heraldikko Jukka Suvisaaren suunnittelema heraldiikan säännöt täyttävä Suistamo- standaari. Sitä jaettiin samana vuonna jo Iisalmessa evakon praasniekassa 23 suistamolaiselle.

 

 

 

 

Suistamon kirkon vuokrasopimus allekirjoitettiin Suojärvellä 9.4. 1991. Vuokra-ajaksi sovittiin 15 vuotta ja vuosivuokraksi 200 mk.  Kirkon kunnostukseen ryhdyttiin välittömästi pääasiassa talkooväen voimin. Seura on tukenut toimintaa.

 

     KESÄJUHLIEN           PITOPAIKAT    VAIHDELLEET

   Seuran pääasiallisin toiminta on muodostunut vuosittain pidettävistä juhlista, joihin entiset Suistamolaiset ovat kokoontuneet. Paikallisista voimista koottu  juhlatoimikunta on hoitanut  käytännön  järjestelyt  ja ohjelman. Perinteisiin kuuluu lauantai-iltana vigialiapalvelus, jota seuraa kotiseutuilta. Sunnuntain ohjelmassa on jumalanpalvelusten jälkeen seppeleenlasku sankarihaudalle ja Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille. Päiväjuhlan ohjelma  on pyritty saamaan arvokkaaksi.

Kesäjuhlapaikkakunnat ovat olleet seuraavat: Iisalmi 11 kertaa, Joensuu 8, Kiuruvesi 7, Lapinlahti 3, Lieksa 3, Helsinki 3, Juuka 2, Lapua 1, Oulu 1, Ilomantsi 1, Nurmeksen Bomba, mukana 2 kertaa ja Suistamo 1.

Seuran jäsenet saivat ainutlaatuisen juhlakokemuksen vuonna 1992, kun Suistamolaiset pääsivät viettämään pruazniekkaa entiselle kotiseudulleen. Seuran järjestämänä lähti kaksi linja-autoa Ylivieskasta ja keräsi väkeä matkan varrelta.  Rajan  ylittäjiä  oli  noin  2200.

 

 

<= pääsivulle      <= Ylös         <= Edellinen sivu     Jatkuu  3 sivu =>

webmaster